Slik sparer du mest strøm

Tror du det er elektriske duppeditter eller tenåringenes lange dusjer som får strømmåleren til å spinne? Nei, det er faktisk oppvarming som står for det aller meste av strømregningen.

Vinteren er på vei, og da øker strømforbruket og strømregningen.  

En vanlig bolig som bare bruker elektrisitet på oppvarming på ca.125 kvadratmeter, bruker rundt 16500 kilowattimer i året på oppvarming, viser tall fra Enova. Boligens totale energibehov er 25.000 kWh som vil si at det er om lag to tredjedeler av boligens totale energibehov som går med på oppvarming alene.

Visst en strømpris på 80 øre pr KWh er det over 13.000 kroner på strømregningen din.  

Senker du temperaturen i huset med 1 grad så sparer du 650 kroner i året når huset er 125 kvadratmeter.

Det vil jo variere kraftig med boligens størrelse, type og beliggenhet. En ny moderne liten leilighet, omgitt av andre leiligheter, bruker kanskje mindre strøm til oppvarming. En større og eldre bolig med mange trange rom og ligger på et veldig åpent og på et vinterkaldt område på landet, trenger mye mer energi.  

Husholdningsapparater bruker faktisk ikke så mye strøm. Et eksempel på energiforbruket som går med til å koke to liter vann i en vannkoker? Ifølge Enova bruker en vannkoker som koker 2 liter vann ca 0,20 kWh. Når strømprisen er 80 øre betyr det at den kun bruker 16 øre.

Det som tar mest strøm i et hus er kjøleskapet og fryseboksen, det kan fort gå 300 kr i løpet av året. Men selv det er ikke mye med tanke på hele sammenhengen.

En ti minutters dusj som gir 16 liter pr minutt, har et energiforbruk på 6,5 kWh. Så dusjer du lenge kan varmtvann koste. Spør også en elektriker verdal om råd på slike ting.